Піч Булерьян (Бренеран) своїми руками. Креслення і схеми.

«Булерьян» є піччю тривалого горіння і дозволяє швидко прогріти будь-яке приміщення. При цьому паливо витрачається дуже економно. На території України агрегати такої конструкції називаються по-різному. Крім назви «Булерьян» використовуються і інші позначення, серед яких – «канадська піч», або «піч з Канади», Bullerjan, «Буллеріан», «Булеріан», «Бренеран», «Булер’ян”. Існують конструкції в п’яти різних видах виконання, найпотужніша з яких розрахована на обігрів приміщення об’ємом до 1000 куб. м.

При бажанні «Булерьян» можна зробити самостійно. Досвідчений зварювальник, володіючи необхідними знаннями, з легкістю впорається з цим завданням. Для цього потрібно небагато: зварювальний апарат, болгарка, слюсарний молоток, трубогиб і матеріал для роботи (труби діаметром 50 мм і листовий метал товщиною 5 мм).

Переваги печі Bullerjan

  • характеризується простотою монтажу;
  • вимагає мінімального часу на те, щоб повністю обігріти приміщення;
  • функціонує на будь-якому вигляді твердого палива;
  • працює в автономному режимі;
  • віддає тепло рівномірно;
  • відрізняється економічністю і простотою експлуатації;
  • вимагає для роботи мінімальної витрати палива, що використовується;
  • розрахована на обігрів приміщень різних обсягів – від 100 до 1000 куб. м;
  • надає можливість контролю за процесом горіння, що дозволяє домогтися високих значень ККД;
  • підходить для використання в приміщеннях будь-якого типу;
  • забезпечує ефективне опалення на одній закладці палива протягом 12 годин.

Де застосовуються печі цієї конструкції

Найчастіше подібні пристрої використовуються для обігріву теплиць, оскільки вони є безпечним і досить економним видом опалення. У ряді джерел зустрічається інформація про те, що в Європі такі печі використовуються в лазнях і парилках.

Щоб переконатися в абсурдності зазначеної версії, досить розглянути варіант спроби використання таких печей для сушки заготовленої деревини. Будучи встановленим в спеціальній камері, пристрій «Булерьян» швидко прогріло простір, потім температура почала знижуватися. Піч працювала в штатному режимі, проте підвищення температури до необхідних значень домогтися не вдалося.

Причина криється в конструкції самої печі і принцип її роботи. Суміш газів в пристрої прогрівається і рухається відмінно. Однак виділяється при сушінні волога призводить до підвищення вологості всього повітря в приміщенні, що збільшує його питома вага. В результаті він в менших обсягах надходить в прийомні трубки печі. Циркуляція суміші газів значно сповільнюється.

Спроба використовувати брикетований торф, що забезпечує при горінні більш високі температури, і примусову вентиляцію повітря в приміщенні за допомогою застосування потужного вентилятора дозволила трохи підвищити температурні показники, однак необхідного значення отримати не вдалося. Піч «Булерьян» чудово віддає тепло, але для прогріву водяної пари вона не підходить.

Якщо ви плануєте придбати подібний опалювальний прилад для використання в лазні, треба запитати у продавця адреса парилки, в якій він вже застосовується. Відвідайте це місце і поговоріть з власником. Якщо +50 ° C для лазні (максимальне значення, яке здатна забезпечити подібна конструкція) вас влаштовує, можете сміливо купувати пристрій.

Такі печі для теплиць незамінні. Вони прекрасно працюють на будь-яких дровах або тирсі (якщо поруч є пилорама). У такому тандемі деревообробний верстат можна перевести на безвідходну технологію.

Дізнайтеся які ще бувають печі тривалого горіння з камерою догорання.

Пристрій печі в класичному виконанні

Для того щоб виготовити саморобний агрегат, слід уважно розібратися в його конструкції і зрозуміти принцип роботи.
Суцільнометалеве виріб складається з мінімальної кількості елементів. Основа печі – топка циліндричної форми з щільно прилеглими до її стінок вигнутими трубками з металу. На лицьовій стороні розташовуються дверцята для завантаження палива і пристрій, що дозволяє регулювати потужність і встановлювати різні режими горіння. У самій топці є камера вторинного згорання і вивідний патрубок, до якого підключається димохід.

Для підвищення ефективності роботи такої печі обов’язково потрібно забезпечити якісну теплоізоляцію димового каналу. Для цього прекрасно підійде звичайна мінвата (досить шару? 3 мм). Не забувайте про те, що для подачі до місця горіння повітря слід облаштувати піддавали. Незайвим буде установка невеликого зольника. Підвищенню ефективності роботи пристрою сприяє також виконання подвійний задньої стінки. Ряд моделей має двошаровий корпус печі.

Чотири варіанти виготовлення переносного мангала з підручних засобів

В основу роботи «Булерьян» покладено фізичний принцип конвекційного теплообміну, т. Е. Руху тепла, що відбувається певним чином. Трубки на зовнішній стороні корпусу печі уварені в нього і прогріваються в процесі роботи пристрою. Тепло передається знаходиться в них повітря, який потім виводиться в приміщення. При цьому в нижній частині трубки створюється розрядження, за рахунок чого в неї надходить холодний повітряний потік з нижніх шарів приміщення. Зазначений процес йде безперервно, поки в печі горять дрова.

Наочно принцип роботи агрегату «Булерьян» представлено в відео:

Подібне обладнання без перебільшення можна віднести до найбільш ефективним опалювальних приладів серед усіх, які працюють на твердому паливі. На сьогоднішній день існує тільки один тип пристроїв, що перевершують такі печі по ККД. Йдеться про високотехнологічні котлах, в яких паливо згорає практично повністю.

Для роботи печі рекомендується застосовувати дрова, торф’яні брикети, відходи дерево- та Паперовообробне промисловостей. Вугілля будь-яких марок використовувати небажано, так як висока ймовірність пошкодження окремих елементів обладнання. Газове і рідке паливо застосовувати категорично заборонено.

Деякі пристрої «Булерьян» називають вельми вдалим гібридом буржуйки і дров’яної печі тривалого горіння.

Специфіка монтажу та заходи безпеки

Для яких би цілей ви не планували використання пристрою Bullerjan, розміщувати його потрібно з обов’язковим урахуванням рекомендацій, наведених нижче:

  1. Піч повинна перебувати далеко від легкозаймистих матеріалів і предметів. Відстань має бути не менше 1000 мм. Його можна скоротити до 200 мм за умови обов’язкового нанесення на стіну штукатурного розчину товщиною 25 мм.
  2. Перед піччю потрібно залишити 1200 мм вільного простору.
  3. Конструкція встановлюється на негорючій основі, яка має по краях спеціальний захисний екран.
  4. Після завершення монтажу необхідно обов’язкове виконання так званої контрольної топки, під час якої на окремих частинах конструкції печі (всередині і зовні) можлива поява стороннього нальоту з різким неприємним запахом. При наступних топках його не буде.

ККД печі може досягати 80%. Перед початком постійного використання виконується перемикання пристрою на один з двох необхідних варіантів його експлуатації:

  1. Режим газифікації. Паливо в цьому випадку горить постійно. Температура в системі підтримується в заданому діапазоні. Пальне додається в міру тління попередньої закладки.
  2. Швидкий нагрів. Паливо витрачається постійно. При прогріванні повітря в приміщенні до необхідних показників піч перестає працювати. Коли температура опуститься нижче заданого порогового значення, її знову можна починати топити.

Перевірка зварювального апарату

Головним інструментом при виготовленні печі є зварювальний апарат. Спочатку необхідно переконатися в його справності. При наявності мінімального досвіду подібних робіт рекомендуємо попередньо потренуватися на навчальних швах. На заключному етапі складання печі вам доведеться обварювати її по всьому периметру. До цього потрібно бути готовим. Крім того, не забудьте перевірити метал і труби на зварюваність. Можливо, матеріали доведеться замінити.

Вибираємо потрібні розміри

Визначити, якими габаритами повинна володіти купується вами грубка, можна, керуючись наступною інформацією. Для цього уточнюються показники швидкості прогріву повітря в хвилину і потужності обраної моделі і зіставляються з об’ємом приміщення. Піч з топкою на 40 л здатна прогріти 4,5 куб. м повітря в хвилину. Якщо обсяг камери становить 50 л, друге значення зростає вже до 9 куб. м. Топливник на 100 л дозволяє в хвилину обігріти 18 куб. м повітря.

Схеми і креслення

Креслення печі «Булерьян» у високій роздільній здатності та інструкцію щодо її виготовлення (складання і зварювання складових частин) представлені нижче:

Конструкція в розрізах:

Подивитися і скачати все креслення печі булерьян в максимальній якості можна тут.

У кресленнях представлений варіант, який підійде для опалення невеликих технічних і господарських приміщень, гаража, теплиць. Щоб прогріти житлову кімнату, потрібно збільшити габарити як мінімум в 1,5 рази або скористатися розрахунком, який описувався вище.

Починаємо робити піч. покрокові рекомендації

  1. З металевих листів вирізаємо необхідну кількість трубних заготовок відповідно до розмірів. Потім надаємо їм необхідну конфігурацію, використовуючи для цього трубогиб. Зверніть увагу на те, що все циліндричні вироби повинні має єдину кривизну (за формою і радіусу). Пам’ятайте про те, що на кінці труби потрібно залишити пряма ділянка заданої довжини.
  2. Встановивши в вертикальному положенні все циліндричні заготовки, виконуємо їх точковий прихват. Потім виробляємо монтаж виробів для створення верхньої частини топливника, якісно обварюються по всьому контуру. У нас вийшов каркас майбутнього устрою. Під час роботи зверніть увагу на дотримання симетрії конструкції. Необхідно виключити перекоси каркаса і випадки, коли встановлюються деталі «веде».
  3. Щоб в топливник надходив кисень, необхідно провести монтаж конвекційних труб. Для цього в передні ребра нашої конструкції вваривать тонкі патрубки.

    Виробляємо надріз з внутрішньої сторони каркаса, вставляємо інжекційні трубки, потім герметично заварюємо отвір.
  4. З наявних металевих листів виконуються деталі майбутнього корпусу. Їх кількість повинна відповідати числу створених для печі конвекційні труб. Заготівля прикладається до металопрокатний виробу і в 3-5 точках прихоплюється зварюванням.
  5. Для димовидалення прекрасно підійде шматок труби діаметром 100 мм і товщиною 3-5 мм. Встановлюємо задню стінку нашої печі, в якій прорізано отвір для відведення диму, і точково кріпимо її. Після цього вваривать трубу для видалення продуктів горіння з топки в призначене отвір.
  6. Виконуємо передню стінку, не забуваючи вварити в неї кільце для подальшого примикання до нього пічної дверцята. Після попередньої примірки точковим швом прихоплює деталь і двома куточками позначаємо майбутнє дно.
  7. Перевіряємо полусобранное заготовку на стійкість. При необхідності коригуємо форму в потрібних місцях. Після виконання цієї роботи можна проварювати всі щілини і стики основним швом.
  8. На цьому етапі виконується найбільш складний для домашнього майстра елемент печі – передні дверцята. Необхідно забезпечити герметичне її прилягання до лицьової стінки конструкції. Від цього безпосередньо залежить ефективність роботи печі. Заготівля виконується з товстого листа металу у вигляді круглої пластини. У нижній частині повинна розташовуватися труба, оснащена заслінкою (остання необхідна для регулювання процесу горіння в топливнике). Дверцята встановлюється на петлі, після чого на неї наварюєш замикає пристрій. Останнє найчастіше виконується у вигляді двох співвісних отворів, які фіксуються штирем. У передній стінці печі слід зробити круглий отвір, до якого приварюється металеве кільце. Цей елемент необхідний, щоб дверцята зачинялися якомога щільніше. По краю стулки печі приварюються два металевих кільця різних діаметрів. Їх потрібно ущільнити спеціальною прокладкою з азбестового шнура.

  9. Виконується зачистка всіх наявних зварних швів, після чого поверхні печі проходять косметичну шліфування.

Можна злегка спростити собі задачу, якщо в якості основи для стінок майбутньої печі використовувати котел б / у. У цьому випадку буде потрібно менший обсяг зварювальних робіт. Однак розглянутий вище спосіб виготовлення дозволяє зробити більш привабливу конструкцію. Вибір за вами.

Альтернативний варіант зовнішнього вигляду пристрою:
?

Рекомендації по використанню

  1. Труба димоходу для вашої печі повинна бути зібрана на протиході щодо руху газів, що відводяться, що практично зводить до нуля ймовірність підтікання по ній в процесі експлуатації деревних смол. Останні в цьому випадку будуть повертатися в димовідвод і догоряти в ньому.
  2. Дотримуйтесь вимог пожежної безпеки при облаштуванні місця установки печі і навколишнього її простору.
  3. Обов’язково передбачте можливість спрощеного монтажу / демонтажу димової труби для регулярного очищення від осідають на стінках смол і кіптяви.
  4. Піч «Булерьян» необхідно налаштувати з урахуванням ваших уподобань.
  5. Не забувайте періодично виконувати огляд верхньої частини димової труби для видалення з’являються наростів смоли.
  6. Емпіричним шляхом підбирається оптимальний режим топки, який характеризується максимальним часом горіння і мінімальним ступенем засміченості труби димовидалення. Для експлуатації агрегату в зазначеному режимі слід не рідше двох разів на сезон чистити канал.
  7. Перед закладанням в топку дрова доцільно попередньо підсушувати над піччю.
  8. Крім полін, для економії рекомендується додавати в топливник брикети, виконані з тирси і щепи.

висновок

Виготовлення печі «Булерьян» – досить складний і трудомісткий процес, що вимагає певних навичок. Однак час, витрачений на створення опалювального пристрою, багаторазово окупиться тієї значною економією, яку саморобний агрегат «Булерьян» дозволить вам отримати, в порівнянні з варіантом, що передбачає покупку заводського вироби.

Фото печі «Булерьян» в інтер’єрі