Що пити після лазні

Коли банна процедура добігає кінця не поспішайте відразу ж залишати передбанник. Посидьте, охолоньте, нехай серце прийде в норму, а то воно так посилено працювало в лазні. Треба заповнити втрату рідини в банному спеку. Що пити після лазні – справа особистих уподобань.

Безсумнівно всім хочеться чогось холодного. Але, холодну питво остуджує тільки порожнину рота і спрага вгамовується на короткий проміжок часу. Як не парадоксально це звучить, але гарячі напої знижують температуру тіла. Тому, якщо ви ніяк не хочете після лазні пити гарячий чай, то нехай питво буде не дуже холодною.

Дуже корисно пити після хорошої парилки настій плодів шипшини, всілякі морси, компоти і трав’яні чаї. Обов’язково стежте за тим, що б організм не збезводнити. Російська лазня і сауна лідери по виведенню з потім шлаків.

З глибокої старовини ведеться традиція пити квас після лазні. Квас – корисний, цілющий, поживний напій, він в усі часи був популярний. В основному, його готують з борошна, солоду, хмелю і цукру.

 

Готовий квас розливають в чисті пляшки, щільно закупорюючи пробками. Для збереження напою в кожну пляшку додають по ложечці цукрового піску. Щоб пробка стала еластичнішою її розмочують в окропі. Якщо рецепт квасу вимагає відстоювання приготованого напою деякий час, то його накривають рушником і ставлять в тепле місце на зазначений час.

Існують ягідні, фруктові, хлібні кваси. Для поліпшення смаку квасу в нього додають м’яту, корицю. Якщо ви готуєте фруктовий або ягідний квас, то плоди обов’язково брати стиглі і свіжі. Їх перебирають, викидають гнилі і червиві, промивають водою і підсушують. Хороші, якісні плоди дадуть прекрасний смак і запах квасу.

Рецепт хлібного квасу

Цей рецепт розрахований на 10 -12 пляшок квасу. Нам буде потрібно:

  •  1 кг. чорного хліба (підійде і ражаной)
  • Дріжджі – 25 г
  • Цукор – 200 г
  • М’ята – 20 г
  • Ізюм – 50г

Чорний хліб потрібно нарізати скибочками і підсушити на деку в духовці. Потім скласти сухарики в каструлю і залити окропом. Каструлю накрити кришкою і дати відстоять 2-3 години.

Одержаний настій процідити, додати в нього цукор, дріжджі, м’яту. Ми залишаємо повчитися суміш і чекаємо коли квас почне бродити, тобто пінитися. Вдруге процідити майбутній напій і розлити по пляшках. Ось тут то і знадобиться родзинки. У кожну пляшку з квасом потрібно покласти по 3, 4 родзинки. Пляшки добре закупорити кришками. Зберігати закупорені пляшки бажано в прохолодному місці і в горизонтальному положенні. Через 2 -3 дня ваш хлібний квас готовий!

Квас дивовижний напій – його приємно не тільки пити. У банний ківш додайте трохи – трохи квасу і здайте на кам’янку! Аромат в лазні буде приголомшливий!

Рецепт квасу з свіжих яблук

Для приготування квасу нам буде потрібно:

  •  1-1,5 кг свіжих яблук
  • 5 літрів води
  •  2-2,5 склянки цукрового піску або 2,5 – 3 склянки меду
  • Трохи кориці і лимонної цедри
  •  0,5 – 1 стакан горобинового соку
  •  Ізюм -40 г
  •  10 -15 г дріжджів

Яблука вимити, нарізати шматочками (шкірку очищати не потрібно) і викласти в каструлю. Залити водою і поставити на вогонь. Як тільки яблука зваряться воду необхідно злити.

Дріжджі розтерти з невеликою кількістю цукру або меду і додати в зварені яблука. Потім до яблук додаються приправи (за смаком), горобиновий сік і залишки цукру або меду.

Квас тримати в теплому місці до тих пір, поки не з’явиться піна. Це зазвичай відбувається на другий день закваски. Напій перелити в бутель, додати родзинки, закупорити. Квас зберігати в прохолодному місці, а пити бажано з шматочками льоду. Після банної парилки такий напій чудово втамує спрагу.

Яблука – це ж вітаміни в чистому вигляді. Тому квас так корисний для травної системи.

Рецепт квасу з малини

Малина напевно, найпопулярніша ягода у нас. Ми любимо її за неповторний смак і аромат. Пропоную спробувати пити після лазні квас з малини.

Для приготування квасу нам буде потрібно:

  • 1 кг малини
  • 1,5 склянки цукрового піску
  • 4 літри води
  • 25 г дріжджів
  • Лимонна кислота, родзинки

Малину обполоснути в друшляку, дати стекти воді. Дерев’яною ложкою в тазу розтерти малину з цукром. Потім залити водою, поставити на вогонь. Коли малина закипить, зняти з вогню і остудити. Дріжджі необхідно розвести у воді і додати до постигла малині. Додати до заквасці лимонної кислоти за смаком

.

Напій процідити і розлити по пляшках. У кожну пляшку додати кілька родзинок. Залишити пляшки відкритими до тих пір, поки не почнеться бродіння.

Як тільки квас почне піниться – бутлі закрити і поставити в холодне місце на два дня.

Рецептів квасу безліч, а приготування просте. Варто тільки один раз спробувати самим приготувати квас, і питання: «Що пити після лазні» більше не буде вас турбувати.