Як влаштувати димогенератор для холодного копчення своїми руками: складальні креслення

У продажу є багато готових продуктів харчування, отриманих способом холодного копчення. Проблеми недотримання технологічних циклів на харчових підприємствах призводять до того, що смак продаються делікатесів не завжди відповідає очікуванню покупців. Багато гурманів сучасного харчування набувають в користування агрегати промислового виготовлення, деякі умільці роблять димогенератори коптильні холодного копчення своїми руками, що відносно нескладно при розумінні ситуації і принципу роботи пристрою.

В останні роки використовують хімічні засоби для обробки м’ясної і рибної сировини під назвою «рідкий дим». Копчення в цьому процесі не спостерігається. Продукт замочується в розведеному розчині на час, потім витягується готовий «делікатес», який придбав відповідний смак, колір і відтінок. Препарати для такого виробництва мають випробувальні сертифікати і дозволені в якості впливають речовин на продукти харчування. Але споживачі хочуть бачити у себе на столі не хімічно оброблені продукти, а отримані натуральним способом м’ясо, сало, сири і рибу.

пристрій генератора

Пристосування для холодного копчення і умови його роботи досить прості. Полягають вони в тому, що деревна подрібнене паливо тліє, при цьому знижений або повністю відсутній доступ кисню. Вирізняється дим огортає продукти, які коптять з його участю.

Сам генератор є металевою ємністю будь-якої форми. У агрегатів промислового виготовлення передбачається ряд вимикачів, термометрів і регуляторів. Пристосування для копчення оснащені подають механізмами для деревних стружок. Прилади підтримують в камері згоряння певну температуру, необхідну для процесу тління. Дим надходить в коптильню з продуктами.

Класична конструкція передбачає вилучені камери, які з’єднує довга труба-тунель для охолодження виділяється диму. В результаті процесу копчення не проводиться нагрівання продуктів, але в підсумку виходить якісний копчений делікатес м’якої консистенції.

Склад генератора диму для холодного копчення

Агрегат можна виготовити своїми руками в умовах приватного будинку, для цього буде потрібно:

  • Камера згоряння, в якості якої може бути використана будь-яка ємність, наприклад, великий металевий термос, вогнегасник, шматок великий по діаметру труби (близько 100 мм). Для роботи отвір з одного боку заварюється наглухо, а з іншого влаштовується отвір для запалювання палива.
  • Вентилятор або насос стає другою деталлю генератора диму. Можна використовувати акваріумний насос з потужністю двигуна до 6 Вт, котрого більш ніж достатньо для нагнітання свіжого повітря. Іноді умільці роблять компресор, для якого використовують комп’ютерний вентилятор і невелику ємність із пластику, в днище кріпиться вентилятор, а на горловині передбачена кришка зі вставленим туди шлангом.
  • Ежектор з труб водопроводу з комплектуючими перехідниками (згинами, відводами, трійниками і ін.). Креслення збірки можна побачити в інтернеті. Місце кріплення ежектора знаходиться внизу або вгорі генератора.
  • Шафа розміщення продуктів (коптильню) виготовляють з просторого корпусу старого холодильника, металевого ящика або старої бочки. Зібравши всю конструкцію своїми руками відповідно до креслень, наповнивши тирсою або стружкою, можна закуповувати продукти і робити копчені делікатеси. У літню пору конструкцію розміщують у вуличних умовах.
  • Якщо коптильня виконана строго за кресленнями, то домочадці і гості із задоволенням поласують копченим салом, м’ясом, реберцями, птицею або рибними делікатесами. Щоб поліпшити смак використовують деревину вільхи і верби.

Принципи роботи коптильні

Перш ніж приступити до складання димогенератора для холодного копчення своїми руками, креслення якого розробляються з урахуванням потреб, слід перерахувати всі властивості правильно зробленої коптильні:

  • пристрій відмінно генерує дим;
  • смолисті продукти розпаду при горінні залишаються на стінках камери димогенератора;
  • для роботи насоса або вентилятора буде потрібно зовсім небагато електричної енергії;
  • працювати з таким агрегатом легко і просто.

Використання генератора для копчення продуктів включає наступні етапи:

  • помістити продукти в шафу або розвісити їх на гачках;
  • в прийомний отвір камери згоряння димогенератора укласти паливо;
  • генератор з’єднати з шафою за допомогою труби чи широкого шланга і почати копчення, здійснивши розпал палива.

Час приготування деяких продуктів харчування

Щоб отримати м’який і насичений димом продукт, слід знати певний час для його перебування в коптильні:

  • риба великих сортів і сало піддаються копчення до готовності близько 24 годин;
  • дрібна риба типу мойви або бичків готується за 8:00;
  • качка, гусак, окіст свині зажадають копчення протягом 30 годин.

Перед тим як помістити продукти в коптильню, їх засолюють. Стандартним рецептом є розчин, в який кладуть 200 р кухонної солі на літр води. Після приготування розсолу продукти ставлять на вогонь і млоять так, щоб вода в посудині не кипіла. Для всіх продуктів, крім сала досить близько 35-45 хвилин, а сало знаходиться в гарячому розчині близько двох годин. Залежно від смаку використовують різні спеції. Після виведення з розсолу всі продукти сушать на відкритому повітрі.

Як влаштувати димогенератор для коптильні холодного копчення своїми руками

Варіанти з виготовлення різні, але заслуговують на увагу наступні поради:

Як топки застосовується щодо герметична ємність, де при невеликому струмі повітря відбувається процес тління (зазвичай це подрібнені відходи деревини у вигляді трісок або тирси). Передбачають другу дверцята або заслінку, влаштовану спеціально для регуляції повітряного потоку. Потрібно постаратися створити такий струм повітря, від якого не горить великий вогонь, але при цьому його повинно бути достатньо для повільного тління палива і створення димохідної тяги.

В іншому варіанті димогенератора влаштовується двухкамерная топка, де під жерлом печі розпалюється вогонь у відкритих умовах. На металевому листі міститься паливний матеріал, той же, що і в звичайних випадках. Для освіти тяги і служить верхня коптильня, призначена тільки для диму. Вона наповнюється димом, всередині шарами-ярусами розташовуються продукти, які обдати копченим ароматом. Спосіб утворення диму не впливає на тривалість процесу: щоб отримати якісний продукт, слід постійно контролювати весь процес копчення.

Копчення відноситься до енергоємним процесам, витрата палива достатній. Можна зробити димогенератор на електричному або газовому паливі, але тоді витрати на оплату послуг постачальних компаній збільшаться.

Коптильня ставиться на цегляну підставу, яке заглиблюється в землю: якщо не використовувати для установки цеглини, то від вологості грунту можуть виникнути проблеми. Креслення по влаштуванню основи можна виконати своїми руками після розрахунку ширини і довжини камери. Габарити підстави повинні бути на 20 см ширше камери з кожного боку.

Місце має бути рівним і зручним для роботи, його розміщують на відкритому просторі без високих кущів і дерев. Після вибору металевої ємності для камери згоряння, її накривають шматком металу для перешкоди виходу диму. Димохідний канал влаштовується на рівні вище коптильної камери. Для однакового розподілу і викиду шкідливих компонентів після згоряння палива вхід роблять не менше 20 см.

Саморобну коптильню варять з решітки, на якій вішають гаки для продуктів. Під гратами прокладають піддон невеликої висоти, при цьому роблять щілини для шкідливих димових газів між стінками. Зверху всю конструкцію накривають вологим матеріалом, наприклад, брезентом, щоб уберегти продукти від забруднення. Температуру в камері, зробленої своїми руками, вимірюють звичайним термометром, який кріплять на стінках. Для пристрою димогенератора не потрібно дорогих будівельних матеріалів, використовуються предмети, які в більшості випадків завжди є під руками.

Продукти, отримані способом холодного копчення, підлягають тривалому зберіганню. Через відсутність термічної обробки в них зберігаються багато поживних речовин. Якщо у господаря немає бажання робити генератор своїми руками, то його набувають в магазині, благо в продажу є безліч моделей різних розмірів.

Використання переносного димогенератора для коптильні

Через великі габарити саморобні пристрої мають обмежену зону застосування. У деяких випадках потрібно переносна установка, яка береться з собою на дачу або в інше місце. Для таких випадків розроблений генератор диму для коптильної камери. Пристрій дозволяє під’єднатися до камери і за невеликий проміжок часу створити велику кількість густого диму. Так як агрегат належить до економічних пристроїв, то ефективна робота пристрою організовується із застосуванням невеликої кількості паливних ресурсів.

Його принципова відмінність від стаціонарних приладів полягає в тому, що потрібна примусова подача повітряного потоку для отримання області високого тиску і охолодження.

Професійна коптильна камера з димогенератором

Заводські агрегати подібного типу представлені в продажу великим асортиментом. Добротна продукція, повністю готова до роботи, йде в комплекті з докладною інструкцією про правила використання. Разом з агрегатом продається набір різних підвісок і гачків для різних продуктів і їх копчення.

Прості моделі передбачають охолодження димових мас за допомогою проходження по довгій трубі. але в невеликих компактних моделях дим не може охолодитися повністю через невеликої довжини димоходу, і холодний процес копчення в ідеальному вигляді отримати не вдається. В такому випадку відбувається зменшення часу копчення, але при цьому страждає якість продукту.

Водяне охолодження коптильні

Конструкція охолоджувача в димогенератора передбачає корпусу, розташовані один всередині іншого, при цьому в зовнішньому протікає вода. Щоб зменшити її витрата, роблять невеликий напір, а при потребі не виливати рідину, а переливають з одного бака в інший. Внутрішній корпус є теплообмінником з функцією охолодження димового потоку. Вода робить стінки холодними, а дим від зіткнення з ними втрачає температуру.

Повітряне охолодження коптильні

У цьому варіанті передбачена змієподібна труба, що має через зігнутості велику протяжність. Зменшення температури димового потоку відбувається за рахунок обміну теплом з атмосферними потоками. Димохід виконують з металу і обмеження по довжині для такої конструкції не передбачено. Креслення розглядають раціональну довжину, розраховану для кожного окремого випадку.

Незважаючи на те що окупність промислового газогенератора велика, так як ціни на продукти, приготовлені способом холодного копчення високі, багато користувачів намагаються зробити таке пристосування для копчення своїми руками. Можна подивитися освітній відео про цей процес.