Як вибрати витяжку для кухні

Кухня не дарма вважається особливою кімнатою в будинку. Адже саме там зазвичай збирається вся родина для прийому їжі і супутнього спілкування. Або розташовуються друзі, щоб випити чашечку ароматного чаю, кави, поласувати солодощами. Але крім цього, кухня вважається певної «робочою зоною» житла.

Витяжка – необхідний кухонний девайс

І в процесі цієї самої роботи кухонне приміщення наповнюється різними запахами, які, затримуючись, міцно в’їдаються в штори, килими, меблі, одяг і так далі. Причому зберігаються такі аромати, як правило, довгий час. Під час роботи плити кухня також схильна до поширенню гарячих парів, негативно впливають на меблі і внутрішню обробку. А частки гару і кіптяви, які осідають на різних поверхнях, поступово перетворюються в наліт, який дуже важко відмити.

Але технічний прогрес не стоїть на місці і така техніка, як кухонна витяжка, з успіхом бореться з усіма неприємними моментами подібного характеру. Але як вибрати витяжку для кухні так, щоб вона максимально виправдала очікування?

Для цього давайте розберемося з різними аспектами вибору такої техніки.

види витяжок

Для початку необхідно з’ясувати, які існують види витяжок і чим вони один від одного відрізняються.

купольні витяжки

Отримали свою назву завдяки куполоподібної форми. Вона ж і дозволяє такій техніці ефективно захоплювати будь-які випаровування.

Відеоогляд купольної витяжки

За способом кріплення купольні витяжки поділяються на:

  • острівні (кріпляться до стелі спеціальними тросами);
  • камінні (кріпляться на стіну і оснащуються воздуховодом). Вважаються одними з найбільш популярних моделей серед покупців;
  • кутові (мають можливість кріплення в кутку). Чи не занадто поширені через свою специфічність.

Вбудовувані витяжки

Цей тип пристроїв на увазі можливість вбудовування в декоративні шафи, короби, панелі і так далі. При цьому залишається видна лише робоча панель, яка може доповнюватися висувається площиною. Це дозволяє значно збільшити продуктивність моделі. Витяжки такого виду прекрасно вписуються в будь-які кухонні інтер’єри, гармонируя з ними, не порушуючи і не обтяжуючи їх. Цей фактор у поєднанні з прекрасною функціональністю дозволяє вбудовуваним ватажком вже довгий час лідирувати в продажах.

традиційні витяжки

Такі витяжки також називають плоскими. Цей вид техніки вважається самим традиційним, так як при невеликій вартості добре виконує свої обов’язки. Крім того, маючи компактні розміри, традиційні витяжки можуть встановлюватися на малих вільних площах. Жоден інший вид витяжок такою здатністю похвалитися не може.

Вбудовувані витяжки можна вдало вписати в фасад кухні

Матеріали виготовлення витяжних пристроїв

Крім різної форми витяжки також відрізняються матеріалами, з яких вони виробляються. А це безпосередньо позначається на якості виробів і суттєво впливає на зовнішній вигляд.

Пластик і сталь

Ці матеріали широко застосовуються при виробництві так званих «бюджетних» варіантів. Техніка з таким поєднанням відмінно виглядає, а різноманітність колірної гами дозволяє легко вписати її в будь-який інтер’єр. При цьому матові поверхні такого типу витяжок прослужать набагато довше за своїх глянцевих побратимів, так як пофарбовані порошковим методом. А він, як відомо, більш стійкий до подряпин і інших механічних пошкоджень, ніж глянець.

Загартоване скло

Цей матеріал і виглядає презентабельно, і служить довго. Але за ним необхідно ретельно і постійно доглядати, так як така витяжка схильна до різних розлучень. Тому перед тим як вибрати кухонну витяжку зі скла слід звернути на цей момент особливу увагу.

Нержавіюча сталь

Вироби з нержавіючої сталі вважаються найнадійнішими, довговічними і, відповідно, найдорожчими. Висока стійкість до хімічної дії, механічних пошкоджень і стильний зовнішній вигляд говорять самі за себе.

Витяжки цього сегмента дуже улюблені покупцями. А висока ціна в цьому випадку дійсно виправдана відмінною якістю і довговічністю.

Принципи роботи

За принципом роботи витяжки можна розділити на ті, які повітря відводять і ті, які проводять його рециркуляцію. Перший принцип передбачає захоплення брудного повітря, виведення його назовні і приплив свіжого натомість. У другому випадку повітря рухається по колу – спочатку він захоплюється витяжкою, пропускається через встановлений фільтр, де очищається, після чого оновлений знову повертається на кухню.

Режим відведення відпрацьованого повітря вважається кращим, так як він повністю виводить забруднення на вулицю і не вимагає наявності фільтрів у витяжці. Така техніка працює практично безшумно. Але так як такі подібні моделі заміщають брудне повітря потоком з вулиці, то в холодну пору року таке рішення не дуже практично. Адже навіть за короткий проміжок часу можна отримати істотне падіння температури в приміщенні. Рециркуляційні витяжки такої проблеми не мають.

Які очищають повітря елементи (фільтри)

Будь-яка рециркуляційна витяжка має на увазі наявність в ній очищувальних елементів – фільтрів. Саме фільтр гарантує звільнення повітря від запахів і різних випарів при роботі витяжки.

Вугільні фільтри в витяжках підлягають заміні кожні півроку

Як правило, витяжні пристрої включають в себе два види фільтруючих деталей: вугільні і жирові. Перші позбавляють від запахів, а другі? видаляють з повітря частинки жиру, кіптяви, гару і різного сміття.

Вугільні фільтри необхідно міняти кожні 6 місяців. Жирові фільтри виробляються з металу або акрилу. Акрилові, як і вугільні, підлягають періодичній заміні. Проміжок їх ефективної роботи між замінами становить 3 місяці. А ось металеві елементи міняти не потрібно. Вони потребують лише у своєчасній очищенню, яка здатна повністю відновити роботу витяжки.

Продуктивність як найважливішої якості

Крім перерахованих вище параметрів, велике значення при виборі витяжки має її продуктивність, яка свідомо визначає ефективність роботи всього пристрою в цілому. Продуктивність безпосередньо залежить від площі кухонного приміщення і обсягу проходять в ньому робіт. Іншими словами, чим більше квадратних метрів в кухні? тим витяжка повинна бути могутніше.

Розрахувати ж продуктивність витяжки можна за такою формулою:

  • продуктивність = площа кухні * висота * 1,3 * 12; де 1,3? це необхідний коефіцієнт запасу потужності пристрою.

Витяжку треба вибирати, виходячи з обсягів кухні

Потужність (або продуктивність) витяжки залежить від кількості моторів в ній. Найчастіше в пристрої встановлюється один мотор. Але бувають моделі і з двома моторами. Їх доцільно купувати при необхідності посиленої вентиляції.

Рівень шуму

Ще один момент, який не зважає критичним при виборі, але який може стати неприємним сюрпризом для власника техніки. За всіма міжнародними нормами рівень шуму будь-витяжки не повинен перевищувати 50 дБ. Саме тому виробники всіляко намагаються не переступить цей поріг. А саме ? встановлюють в пристрої додаткові вентилятори і мотори на виході вентиляційних каналів.

Підсвічування робочої зони

Досить часто виробники витяжок обладнають їх додатковим освітленням для більшої освітленості робочої зони і, відповідно, зручності. Лампи зазвичай вбудовуються з далекої сторони панелі, щоб яскраве світло не било в очі при роботі. У нових моделях витяжок рівень і навіть напрямок освітленості можна регулювати залежно від потреб.

Зовнішнє виконання

Важливу роль в тому, яку витяжку вибрати для кухні, грає дизайн пристрою. Адже від того, наскільки гармонійно витяжка впишеться в інтер’єр, залежить загальне враження від кухні.

Витяжка завжди йде з додатковим освітленням

При виборі форми техніки слід відштовхуватися від вільного простору і, власне, місця, на яке буде встановлена ??витяжка (біля стіни, в кутку і так далі).

Обізнаний? значить озброєний

Цей вислів якнайкраще підходить для правильного вибору товару. Адже будь-яка покупка вимагає володіння інформацією.

Звертаючи увагу на основні принципи роботи, види, критерії та модифікації витяжок, а також з огляду на поради фахівців, можна з легкістю визначитися з необхідною моделлю, яка прослужить максимально довго і продуктивно в будь-якій кухні.