Яка духовка і плита краще: газова або електрична

Ще якихось 5 років тому будь-яка господиня з упевненістю могла сказати, що газова плита краще. Однак, сьогодні на це питання однозначно відповісти не можна, виробники з кожним роком роблять техніку все краще, електричні плити з упевненістю завойовують ринок. Давайте ж розберемося з перевагами і недоліками газової та електричної кухонної плити.

Переваги газової плити:

  • Швидкість приготування їжі – на газовій плиті їжа приготується швидше.

  • Вартість – ціна газових плит на 10-15% нижчі за ціни на електроплити.

  • Посуд – на газових плитах можна використовувати різні види посуду, тоді як електричні плити часто вимагають використання посуду тільки з певного матеріалу.

  • З урахуванням витрат на комунальні послуги, газова плита вийде економічніше ніж електроплита.

Недоліки газової плити:

  • Завжди існує небезпека витоку і вибуху газу.

  • При горінні виділяється вуглекислий газ.

  • Закопчене навколишніх предметів в процесі приготування. Якщо ви вже зіткнулися з такою проблемою, вам стане в нагоді стаття Як почистити газову плиту в домашніх умовах.

Якщо ви купили нову плиту, то важливо правильно виконати її підключення. Вам допоможе наша стаття Підключення газової плити самостійно.

Тепер поговоримо про електричних плитах.

Переваги електричної плити:

  • Електроплита безпечніше у використанні.

  • Відсутність закопчений посуду.

  • Можливість більш точно регулювати температуру.

Недоліки електричної плити:

  • Високі вимоги до якості електропроводки.

  • Вартість – електроплити дорожче газових.

  • Необхідність придбання спеціального посуду.

Електричні плити можуть бути декількох типів:

  1. класичні електроплити

  2. індукційні електроплити

  3. Склокерамічні електроплити

  4. галогенні електроплити

Ми розглянули загальні характеристики електричних плит, а детальне порівняння цих видів ви можете побачити на малюнку нижче.

Слід зазначити, що зараз найбільш популярні комбіновані моделі кухонних плит. Комбінації бувають різні: газова варильна поверхня і електродуховка, 2 газових конфорки + 2 електричні і т.д. Більш детально про види кухонних плит ви зможете дізнатися зі статті Як вибрати газову плиту і Як вибрати електроплиту.

Газова або електрична духовка

Для того, щоб визначитися, яка духовка вам більше підходить, почніть з оцінки своїх можливостей. Якщо у вашій квартирі слабка проводка, то однозначно потрібно брати газову духовку. До того ж використання газової духовки обійдеться вам набагато дешевше, тому що електродуховка споживає дуже багато електрики.

Їжа, приготована в газовій духовці більше нагадує їжу, приготовлену на вогнищі. Однак електрична духовка має більш рівномірний нагрів. Якщо ви любите піч різні десерти, то вам більше підійде електрична духовка.

Якщо говорити про функціональність духовки, то тут звичайно ж виграє електричні духовки. Газові духовки мають мінімумом функцій: регулятор температури, таймер, гриль (в деяких моделях).

В електричних духовках набір різних функцій дуже різноманітний:

  • Різні варіанти подачі тепла

  • таймер

  • турбогриль

  • природна конвекція

  • Програми для приготування певних страв – духовка сама встановить необхідну температуру і час

  • Температурний щуп – дана функція допомагає визначити температуру всередині страви, тобто ступінь готовності продукту

  • функція самоочищення

Незважаючи на явні переваги електродуховок, вибір багато в чому залежить від звичок господині, від кулінарних уподобань сім’ї і від фінансових можливостей.

Як включити газову та електричну духовку

Перш за все ознайомтеся з інструкцією по використанню вашої моделі духовки.

Як запалити газову духовку

Якщо у вашої духовки немає функції кнопки живлення, то вам знадобиться запальничка або спеціальні довгі сірники.

  • Поверніть кран пальника

  • Запаліть сірника або запальничку і піднесіть до отвору пальника

Як включити електричну духовку

  • Підключіть електроплиту в мережу. Якщо ви робите це в перший раз, то ознайомтеся з нашою статтею Підключення електроплити своїми руками.

  • Поверніть ручку терморегулятора і встановіть необхідну температуру.

  • Коли духовка нагрілася, поставте деко з їжею в духовку.

Як користуватися газовою духовкою

  1. Витягніть з духовки формочки та інший посуд, якщо вона там знаходиться.

  2. Встановіть полички на потрібній висоті заздалегідь, поки вони не нагрілися.

  3. Пам’ятайте, що перш ніж, ставити в неї блюдо, духовка повинна добре прогрітися. Тому запаліть духовку і дайте їй прогрітися. У старих духовках на це знадобиться хвилин 30, в нових моделях датчик покаже рівень нагріву і подасть звуковий сигнал. Як запалити духовку залежить знову ж від моделі, тому прочитайте інструкцію перед використанням.

  4. Не відкривайте занадто часто дверцята духовки, ви таким чином випускаєте тепло.

  5. Після приготування страви не відкладайте чистку духовки. Про те, як краще це зробити, читайте статтю Як почистити духовку в домашніх умовах.